19 Μαΐ 2008

Δημοσιεύματα Κερκυραϊκών Εφημερίδων για την Συναυλία στον Άγιο Σπυρίδωνα

Για την Συναυλία του Ψαλτικού Χορού του Τ.Μ.Σ. στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος έκαναν λόγο τοπικές κερκυραϊκές εφημερίδες τις επόμενες ημέρες, καθώς και το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι "Τηλεκέρκυρα".
Οι εφημερίδες "Ελευθερία" και "Η Κέρκυρα Σήμερα" σχολίασαν την εν λόγω παρουσία του Ψαλτικού Χορού στον Άγιο Σπυρίδωνα και αναφέρθηκαν ως εξής:

Εφημερίδα "Ελευθερία", φ. Πέμπτης, 15 Μαΐου 2008.
"Το ΤΜΣ «γέμισε» τον Άγιο".Γεμάτη ήταν η Εκκλησία τ’ Αγιού το Σάββατο το βράδυ, με αφορμή την συναυλία εκκλησιαστικών ύμνων από τον Ψαλτικό Χορό του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Η συναυλία μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη κρίνοντας από την αντίδραση του κοινού που, αν και όχι συνηθισμένο στα βυζαντινά ακούσματα, ενθουσιάστηκε από το άριστο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.
Η ενδυμασία του Ψαλτικού Χορού με έναν μανδύα που σε ταξιδεύει στα βυζαντινά χρόνια, η ακρίβεια της διεύθυνσης και όλων των κινήσεων, μα περισσότερο απ’ όλα η λεπτομερής ερμηνεία των ύμνων, σε πήγαιναν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, κάπου βαθιά στην ιστορία, σε ένα λαμπρό ελληνικό παρελθόν.

Η ερμηνεία των ύμνων έπαιρναν τον ακροατή μακριά από τη σημερινή ελληνική μίζερη πραγματικότητα και την κερκυραϊκή μετριότητα, πράγμα που συναντά κανείς σε κάθε του βήμα είτε αυτό είναι πολιτικό είτε κοινωνικό είτε πολιτιστικό είτε ο,τιδήποτε άλλο.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προσφέρει μια άλλη πραγματικότητα στον τόπο μας και στον μουσικό τομέα. Ο Ψαλτικός Χορός του ΤΜΣ το περασμένο Σάββατο ήταν ένα μικρό παράδειγμα από την δουλειά που γίνεται εκεί μέσα στο Παλαιό Φρούριο, και να σημειωθεί ότι δεν έχει λυθεί το κτηριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου.
Είναι πολύ σημαντικό το να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους, φοιτητές, που ήρθαν στον τόπο μας για να μάθουν, να σε διδάσκουν. Γιατί όλοι διδαχτήκαμε από τη συναυλία τ’ Αγιού και είναι σίγουρο ότι έχουμε να μάθουμε ακόμη πολλά.

Εφημερίδα "Η Κέρκυρα Σήμερα", φ. Παρασκευής, 16 Μαΐου 2008.
"Μεγάλη επιτυχία η Συναυλία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στον Άγιο".Σε έναν κατάμεστο από κοινό Ναό πραγματοποιήθηκε η Συναυλία του Μουσικού Συνόλου Ψαλτικός Χορός του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Το περασμένο Σάββατο, 10 Μαΐου, το Μουσικό Σύνολο Ψαλτικός Χορός του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ερμήνευσε με μεγάλη ικανότητα και δεξιοτεχνία ύμνους της Θείας Λειτουργίας και καθήλωσε το κοινό, που παρακολουθούσε, ακόμη και όρθιο, με μεγάλο ενδιαφέρον και με απόλυτη ησυχία. Σημαντική παρατήρηση είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε μικροφωνική εγκατάσταση, με αποτέλεσμα την κατανυκτική ατμόσφαιρα και την προσήλωση του κοινού στα μονοπάτια της εκκλησιαστικής μουσικής.
Η τέχνη και η δεξιοτεχνία των φοιτητών του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου αποκαλύφθηκαν σε όλους, αφού ο σταθερός χρόνος και ο ζωντανός ρυθμός δεν άφηναν τους ακροατές να «χαλαρώσουν». Αντίθετα, το κοινό παρέμεινε ακλόνητο μέχρι το τέλος και συμμετείχε ενεργά στα ακούσματα των φοιτητών, οι οποίοι καθοδηγούμενοι άριστα από τον μαέστρο τους Σπύρο Ασπιώτη, ερμήνευσαν δύσκολα έργα, με λεπτομερή ακρίβεια στα «σπασίματα» της φωνής και απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι το εκκλησιαστικό μέλος είναι υψηλή τέχνη, που απαιτεί πειθαρχία, μελέτη και ζωντάνια.
Τα έργα που ερμηνεύθηκαν είναι από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα και παρουσιάστηκαν με λειτουργικό τρόπο, ώστε να γίνει κατανοητή, όπως σημειώθηκε, η θέση τους στην Θεία Λειτουργία. Γενικότερα όμως, η ακαδημαϊκή δουλειά και νοοτροπία φαινόταν από την πρώτη κιόλας ματιά στα πολυτελή και αναλυτικά προγράμματα, που μοίραζαν από κάθε πόρτα του Ναού φοιτήτριες του Τμήματος, και τα οποία σχολίαζαν με λεπτομέρεια την σύνθεση, εξηγούσαν την ιδιαίτερη εκκλησιαστική ορολογία και παρουσίαζαν τους ποιητές και τους συνθέτες κάθε έργου, ακόμη και τις χρονολογίες δράσης τους.
Το ακροατήριο υποδέχτηκε όρθιο τον Ψαλτικό Χορό, που με βήμα, ρυθμό και αυστηρότητα πραγματοποίησε πομπή κατά την είσοδό του από το βάθος του Ναού ως τη θέση που θα έπαιρνε για την συνέχεια της Συναυλίας.

Η ακρίβεια στην έναρξη, τα κλεισίματα και το φινάλε κάθε μέρους, η λεπτομέρεια, ο ρυθμός, η ταχύτητα και η ερμηνεία των έργων έδειξαν σε όλους την ακαδημαϊκή μουσική κουλτούρα που διδάσκει και εμφυτεύει στους φοιτητές του το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και απέδειξαν για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο όχι μόνο των καθηγητών του, αλλά και των φοιτητών που σπουδάζουν και μαθαίνουν μουσική στον τόπο μας, με την τόσο μεγάλη πολιτιστική και μουσική ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: